Friday, May 15, 2009

Orang Asli Update

Assalamualaikum wbt

disebabkan oleh communication n technical problem,kita akan bincang kat sini insyaAllah.

kita akan bertolak ke Bera,Pahang pada 22.5, jumaat antara pkl 5-6 ptg. setakat ni 12 orang drp kita yg pegi.orang2 dato' razak 3-4 org.dato razak tak confirm lagi leh g ke tak. balik 24.5,tengahari.

transport: yg paling mudah, kita akan berkumpul kat masjid besar HKL pkl 5. so those yg bukan dari kl naik bas ke kl khamis malam. transport ke pahang akan disediakan.

tempat tinggal: takde masalah insyaAllah,ada dewan kat sana.ada la ceruk mana2 muslimin boleh duduk.heh. selamat,insyaAllah. perkampungan ni ada yg dah islam,ada yg belum.

makanan: kita akan bagi a sum of money, mereka yg akan uruskan ttg bahan2 n alat2 memasak.kita masak ramai2 kat sana.

duit: MERIT

sumbangan: sape yg nak bawak sumbangan baju bleh,tapi jgn byk sgt.

program: jom bincang n bahagi tugas.nak buat mcm pos brooke n sg rual?

ada apa lagi yg tertinggal?

34 comments:

jarifham said...

assalamualaikum
ttg aktiviti, actually kte kne bcg ngn pihak dato jgk la kan, sbb dorg da biase msuk kat tmpat2 ni n maybe da ade agenda yg biasa, tapi xpe, kita just prepare our own, n then cdgkan kat dorang.. hmpr same yg kita wat jgk la kan??

Ni cdgn ambo..

1) Home visit- mesti ada rsnya home visit. if dulu kita bg baju2 n makanan sponsor, rsanya payah jgk la kali ni. memandangkn kita pn xleh bwk brg byk sgt. sbenanrnya tepikir gak nk beli makanan mcm vico kee..pastu bg kat dorg. cuma mslh kita xtau bape pnduduk kt sne n again, mslh brg yg byk. org yg nak bwk kita mesti da ada pengisian wktu ni, tapi kita pkir same2 gak la eh..

2) mobile clinic- rsnya xleh wat la. sbb xdak ubat n pralatan. plus kita pn xreti sgt. hehe

3) sukaneka - awal2 tu igt kita maybe masalah sbb x ckp tenaga, tapi if we more than 15, should be ok. sape yg pakar bab ni, bleh la bg cdgn. rncg siap2 ttg game n pic. boleh beli brg n pack siap2.brg sukaneka aceh pn ade lagi ngn aku. satu lg, org kat sane maybe da ade sukan yg sokmo dorg main. kalo kat pos brooke dlu, sumpit..maybe bleh sediakan hadiah ke cane..

lain2 aktiviti xtepikir lagi. dulu2 kita wat ceramah kesihatan, tayangan. tapi kita xtau samada disediakan ke x lcd, laptop.. kalo ade buleh kita usahakan insyaAllah..

transport- just nak ty pndapat ramai, memandgkan kne bkumpul kt KL, so kami yg buke kl ni kne naik bas la eh? merit xse bayar tiket ke?? heheh..memandngkn ramai sdg bjimat untuk kegunaan waktu HO nanti..ok je kan kalo merit support??

tu je wat ms ni..

muhaimin said...

tadi bncang ngn duan. kmi nk g ngn transport sndri. kita jmpa kt masjid HKL spt yg drancang.. pastu kmi follow korang ke sana.

muhaimin said...

klu korang nk bwk brg2 bnyk, sape2 dr klantan bleh gak PAS kn kt kmi..

jarifham said...

buleh jgk..

Poison Ivy said...

lupa nak ckp,ttg program,dato ckp kita leh rancang,kalau tak tau nak wat apa, diorang rancang.kelako la plak.dato ada mention home visit n sukaneka tadi.

rasanya prog kali ni kita focus more on dakwah la.dulu prog under univ,so more towards kebajikan kan.skrg ni kita dah bebas sket.hee.n ja,mmg takleh la wat mobile clinic,kita mana leh prescribe lg.hehe.

fadezek msg td,cth prog yg slalu abim buat cam prog anak angkat,masak2 dgn diorang,ramah mesra, solat jemaah,home visit,bincang masalah yg diorang hadapi n bg sumbangan makanan or pakaian.tujuan lawatan lbh kpd bina hubungan n kepercayaan. tp kita wat je la sukaneka tu.best sket.n kalau ada hadiah excited la sket kan.

so,siapa nak incharge apa?

lcd n screen,kalo nak wat muha kena pinjam kot.papisma?

duit tu kalo sume setuju leh je guna duit merit,nnt claim ngan nida.

oh yek ja,k shik n pjah takde access internet.so ape2 ko inform diorang eh.aku btau shaz.

jarifham said...

orait. psl lcd tu, xlah la kot eh. boring la plak da wat ceramah kesihatan. ko gane?

nida'ulhuda said...

Assalamualaikum wbt
Transport:
sy pun stuju kalu guna duit merit utk transport.
sy rasa yg frm ktan ke kl tu jauhla. hmm..tp xpelah dah xde cara lain dah. beli tket awal2 eh. nanti dah abis masalah pulak...

program:
home visit memang sesuai. tapi kena prepare apa yg nak dibuat la masa home visit. sy rasa kena tekan pada akidah. Tapi isinya sama ada yg islam atau x islam. Orang asli ni xleh baca kan. xleh la bg bhn bacaan apa2 kot eh.Tapi kena sedia bahan utk kita2 ni prepare. Rasanya fadezek boleh kan, insyaAllah. tp masa home visit tu kena bawak something la kan. x sedap la pulak g ngan tgn kosong. bg biskut paket kecik pun ok jugak. nanti kat kl kita g la beli apa yg patut. b4 that kena tanya dato la penduduk kat sana dlm bp buah keluarga/rumah.

Sukaneka:
Saya setuju. kena ada yg incharge la. IsyaAllah,saya boleh nak rancang aktiviti tapi xreti la nak handle masa sukaneka tu. kena cakap byk2 kan..huhu xretila.

ceramah n tayangan:
kalau nak suruh orang asli ni gather ramai2 macam susah, esp waktu malam sbb diorang tdur awal kan. Ceramah kesihatan memang boring dan rasanya x berkesan pun kat diorang. Kalau nak wat ceramah pun wat la pasal akidah. Muha or duan boleh kot, InsyaAllah.Speaker kita pun boleh kot..hehe
PoI or fadezek boleh cari bahan ceramah. penggunaan lcd n laptop rasa macam x perlu. kita lebih kepada lisan la saya rasa.

wallahu a'lam

Poison Ivy said...

takpela jauh sket.sekali sekala.fiah ada ckp klu nk pjm van dia bleh,tp rasanya mcm tak berapa appropriate lak.so takyah la eh.

klu nak beli brg bleh kot mtk bdk2 klantan shopping sket,n letak kat keta moha.

ok,so sukaneka nida incharge.

kalau ada smtg in mind,rasanya ok gak kalu kita gather diorang.buat mcm pos brooke dulu.wat sukaneka ptg,n penyampaian hadiah mlm.masa tu ramai kan yg dtg nak amik hadiah.tapi kena tgk tmpt cane.kalau jauh2 tu takyahla.kesian diorang jalan kaki jauh.tp kalau dekat2 ok.

Poison Ivy said...

cadangan outline prog:

day 1:
pagi-homevisit (lama jgk ni kan)
tghr-masak
lps zohor-?
lps asar-sukaneka
malam-penyampaian hadiah n tazkirah?

day 2:
pagi-homevisit (follow up?)

ke cane

nida'ulhuda said...

Salam
ok je outline tu. cuma mlm tu kita wat awal skit pas maghrib ke..

InsyaAllah, saya incharge sukaneka.

Budak2 kelantan boleh ke kuar shopping brg2?

Barang2 yg perlu adalah:
- barang sukaneka
- makanan masa home visit
- hadiah untuk sukaneka

barang sukaneka secara detail akan diberitahu kemudian. Hadiah, korang beli la apa yg patut untuk no. 1, 2 n 3. buah tgn utk home visit, korang decide la. biskut ke..vico ke..atau apa2 la sesuai, senang bawak n x mahal sgt.
Pasal bilangan, kena tanya dato.

satu soalan, kita ada ke masak byk2untuk diorang? ke untuk kita je. kalau ada, byk jugak belanja n kena ada yg incharge. kalau ada sponsor okla.

Poison Ivy said...

yg saya faham masa bincang hr tu,ada masak2 dgn diorang,n dato yg sponsor.so ada yg kena in charge masak la ek.hm.shaz n fizah macam sesuai je.heheh

ok tak kalau kita buat session specific utk budak2?

muhaimin said...

>lcd sy dh book. nk guna ke x nak? laptop bole pakai sy punya. bhn tayangan kna bncang gak tu..

>home visit, selain mknn bleh x bwk pakaian terpakai bg kt diorang?

>insyaAllah kmi pg ngn unser. bole muat banyak brg gak tu..

>sukaneka: bole pnjm suara kami.. redhuan suara kuat, bole jerit kuat-kuat. tp korang yg rancang ye..

Mohd Azizi bin Shaukani said...

assalamualaikum, saje nak mencelah,

pihak elektif kami (ke acheh) ade byk lg barangan terpakai yg x habis dijual. contoh mcm baju, buku, kasut, paling byk baju la..

kalau akak2 n abg2 nak sket, kami boleh bg..sebab byk sgt, smpai tak terjual, makin jual, makin byk plak orang sedekah.

Poison Ivy said...

waalaikumussalam wbt

boleh la lcd tu.

azizi,boleh jugak baju n kasut.buku tak perlu kot.kim salam kat student unsyiah ye.

Mohd Azizi bin Shaukani said...

insyaAllah, nak bagi kat sapa brg2 tu? abg muha ke?

Poison Ivy said...

Aaa.contact dia ye.

jarifham said...

assalamualaikum

-ttg brg2 tu, insyaAllah bleh je kami beli. tpi hadiah tu xreti la..ambo bkn terer shopping menyoping ni. nak bg makanan ke ape? xsela makanan ringan eh..tp slalunya mende tu la kita bg b4 this. ke gano?

- cenderahati xse bg ko abim ka?

- alhamdulillah muha bwk keto besa. buleh la isi brg2. kat umah ni pun ada baju yg nak didermakan. tapi gano muha nak amik? nak mai jale tanah merah x? hehe

- pasal tayangan sy pn x reti sgt. kne ty dato' jgk, org sane bleh paham melayu x? kang kite2 je yg tengok..kot2 la kan

- pasal yg incaharge mask n sukaneka, saya sokong!

-to azizi, moga Allah mudahkan urusan kalian

emrullah said...

thanx kak ja

Poison Ivy said...

a ah ek.bagi la cnderahati kat abim.

erm ja.takkan tak paham melayu.ke?eh.yg perkampungan sblm2 ni paham je kan?ke diorang wat2 faham?heheh

Abe Chik said...

brg2 tu klu ja nk hntar ke kedai mulong pn x po jgak. x kisah pun.. tau dh rumh kt mn kn? klu sy yg pg amik, mcm memperkecilkn kemampuan kaum wanita pulak.. tidok ke ni eh?

nida'ulhuda said...

Assalamualaikum wbt

Sukaneka
selepas bincang2 ngan fmly sy, ada la sket cadangan aktiviti sukaneka yg akan dibuat

Kanak2
1. pecah belon
2. perahkan span basah dlm botol
3.

Perempuan dewasa
1. baling belon berisi air
2. bawa bola pingpong dlm sudu
3. jalan tutup mata dgn penunjuk arah

lelaki dewasa
1. lari ikat kaki
2. lari dlm guni
3. cari gula2 dlm tepung
4. menyumpit

-Saya ingat nak buat setiap kategori tu at least 3 acara dan 4 kumpulan yg akan bertanding. tapi yg kanak2 tu xde idea la satu lg apa. sapa ada cadangan?
-untuk acara perempuan dewasa, saya xnak yg kena lari sbb ia seksi jugak bila ppuan ni lari2 bdasarkan pengalaman di pos brooke dulu
-cari gula2 dlm tepung xnak buat utk children sbb takut tersedak tepung macam masa pos brooke dulu
-yg lari dlm guni tu kiv lagi. kalau korang boleh dapatkan guni dlm 4 biji, bolehla

so, bhn2 yg diperlukan adalah
1. belon-byk
2. bola pingpong- 4
3. sudu- ikutla bp tp at least 4
4. span-4
5. botol mineral kecik- 4
6. gula2-byk
7. tepung
8. kain utk tutup mata-8
9. kain utk ikat kaki-8
10. benda utk tujukan ms menyumpit- boleh buat sendiri ngan kertas keras or kotak.
-barang2 lain yg korang rasakan perlu
-Untuk hadiah tu, bg hamper la yg paling sesuai.
- xyah la bg makanan ringan ek

cadangan saya
Tempat pertama:
1. biskut dlm tin (yg paling murah)
2. kacang
3. wafer appolo yg satu paket tu
4.

Kedua
1. wafer gulung yg satu balang tu
2. kacang
3. wafer appolo satu paket

ketiga
- pandai2 la korang. lebih kurang la

saguhati
- ikut korang la

hadiah menyumpit tu, hadiah individu la kan. boleh la beli towel ke, t-shirt ke ikut korang la

nanti korang g shopping, nampakla benda yg nak dibeli..hehe

oklah, setakat ni dulu

Poison Ivy said...

rasa cam kurang sesuai je laki dewasa cari gula2 dlm tepung.klu tarik tali mcm mana?tali hari tu ambik kat mana?

fadezek said...

assalamualikum.sorile...ssh internet sini.

hadiah cenderahati paper weight y usm legih sg rual aritu ada lg satu.nak bg abim bleh

ja jd ke buat pamphelet?gane?
kalo ssh xyah pn xp.kt concentrate on da'wah je kan

tali utk tarik tali y usm py dulu. kalo sape2 org kg-anak ketua kg ke?ada x?heh. jkk kg pun bleh dpt

jarifham said...

assalamualaikum

-bleh2, bwk le
-xyah la fadezek..mcm rumit je. kita focus on dakwah je
-pasal tarik tali, sy rs pon gtu..muslimin la usaha cr bleh?

fadezek said...

satu menda penting.
1.
kalo tmpat ni ada skolah, there will b a few of groups y pandai, pandai baca, pandai tulis, pandai ngaji,pandai azan dsg(dan dorang adalah berumur lebih kurang 11-13 tahun-iaitu sejak ada dasar msia y wajib semua org g skol). dan dia akan berpengaruh.golongan2 mak2,bapak2,belia2, akan tolak bdak2 ni utk jd muazzin, untuk cakap dgn kita(sbb dorg rs rendah diri ngan outsider).
jadi sasaran dakwah kita adalah org2 gini.

kalau ikut situasi di sg rual, alhamdulillah.agak bernasib baik sebb kita jumpa golongan ini

jd aim kita sekarang cari group ni la.

apa yang dibuat,golgn y pandai n berpengaruh ini dipanggil dekat ngan kita ajar solat,suh dorg laung azan (dan2 terus org kg g surau bl dengar anak kg mereka y azan=) ) bg motivasi sket untuk maju dlm study n hidup dll.

2. kita mskkan xtvt ajar solat bleh,bos?mcm y slalu buat.
mlm 1st, kita bleh bg video solat dl.before majlis penyampaian hadiah is the best time bg aku,sbb org tgh rmi.
esoknya,mungkin kt bleh buat praktikal solat(tenaga muslimin amat diperlukan ms ni neh)
kalo tgk outline poi,homevisit 2nd day untuk reassess.tp aku rs kita buat amali solat.ke gane bos2 sekalian?

video solat tu mana nak dpt?ha, cik poi py sifat solat video tu agak2 seswai x cik poi.berat x?tp kan ak rs xp kut,kt suh tgk gambar la..hehe.bleh ka?

aku kan ada jumpa buku sifat solat albani.kecil.besar sket dr buku555.murah rm3.50.kita bl dalam 10 buah n bg kat keluarga2 y ada anak2 bleh baca ok gok

Poison Ivy said...

so basically masa home visit day 1 tu aim kita:
-taaruf n bg sumbangan
-cari gol yg fadezek ckp n gather them for special session(bila?)
-inform aktiviti (makan2,sukaneka,pnympaian hadiah..)
-?

kita kena tgk jugak sama ada ramai yg dah islam atau belum.kalau belum rasanya malam tu lbh sesuai kalau kita buat pengisian ttg aqidah rather than solat.terangkan pasal Allah,islam n why they should be muslims.

utk 2nd day apa kata kita bahagi group,1 group buat homevisit utk reassessment n 1 group lg kita buat sesi solat utk yg dah islam.rasanya elok jugak kt follow up mana tau ada yg bminat nak masuk islam ke,or klu taknak kita bleh tanya kenapa dia taknak n masalah dia.cadangan je la.utk group yg terlibat dgn sesi solat pulak,memula tunjuk video,pastu kita wat amali.bleh,nnt aku bwk vcd tu insyaAllah.

cane?

fadezek said...

ok,bleh.smbil2 kt gerak,kt cari la gol2 tu.it just we hv to always state in mind je.takut2 lupa dorang akan lebih menonjol biasanya.iA

Abe Chik said...

pihak abim tu ad mslmn ke? ke kmi 3org je mslmn?

psl smbngn baju tu apa kata bagi jgak baju2 yg paling kita sayang? baru mencontohi sirah.. klu setakat yg terpakai & dh x nak pakai, satu lori pn bleh bagi..
-sbg satu muhasabah.

PA system ok x kt sana? (mikrofon, speaker, dll..)ke kna bwk sendiri?

klu nk mslmn bg pengisian, better royak awl2. klu on the spot, tkut jd merapu plop.. klu pihak datuk ada mslmn, tolak kt diorang pn bleh gak kn? nk dengar jgak org abim bersuara... lg pn diorang lg berpengalaman..

Poison Ivy said...

phk abim sume muslimin.

klu bleh dpt PA system,bgs jgk klu blh bwk.

nida'ulhuda said...

Assalamualaikum wbt

pasal sukaneka...
- guni dan tali ada sapa2 boleh cari x?
- ada sapa2 ada cadangan untuk sukaneka kanak2 lagi satu x
- k ja, macam mana shopping, cukup duit x?
- kain untuk ikat kaki dan tutup mata ada x n siapa yg bawa? sian pulak k ja nak incharge semua brg2 ni. ke mcm mana? ada yg x dpt cari bgtau eh asap
- board untuk menyumpit ada x?
- lupa nak bagi tau. wisel kena ada at least satu

jarifham said...

waalaikumussalam wbt

1) guni n tali tu kalo muslimin usaha cr leh x?

2) game yg satu lg tu, kalo cr gula2 dlm tepung xse ka? pulau ketam kita wat 2 kali xdak kemalangan pon..ke cane?? tapi klo xse pon xpo

3)shopping malam ni. umi kata cukup..hehe

4) kaki kita pakai tali bleh? aku bwk.. kain tutup mata insyaAllah diusahakan.

5) board tu xreti la nak wat. muslimin tooloong eh

6)wisel kalo xde, kita beli je la..insyaAllah malam ni cari

xpe2, kalu pertolongan diperlukan, akan diberitahu..

Poison Ivy said...

board tu senang je.amik kotak mana2, potong,n conteng.heheh

Abe Chik said...

>guni dh ada bos..

>board akn d usahakan..

>tali x dpt lg bos....

saffmukmin said...

salam.apa2pn,best walau aku xde watpe,haha..
thanks kerna bg aku peluang turut sama.
best of luck korang keje nnt.kalau nk khwn sume nanti,aku doakan barakalah laka wabarakaalaik wajama'ana fi khair.
salam.

p/s-penat walau xpandu,mkn byk dan main lebih,huhuu..